Liefde is een bolwerk dat emotionele bescherming biedt en net zo belangrijk voor de mens is als voedsel, zuurstof, geborgenheid en seksualiteit.
Een goede relatie maakt ons weerbaarder tegen onvermijdelijke wonden. Het maakt ons minder vijandig en agressief.
Wanneer je voelt dat het vertrouwen uit je relatie verdwijnt, isolement een dreiging is en de verbinding verloren gaat ontstaat er stress. We gaan eisen stellen, vastklampen, we worden defensief, we vallen aan, of we trekken ons terug. Dit is de vicieuze cirkel waar veel echtparen/ stellen in beland zijn.
EFT, Emotionally Focused Therapy is een vorm van relatie therapie die van alle relatie therapieën het best onderzocht en bewezen effectief is. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan. In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken.
Het 'Houd me vast'-programma is een light variant van EFT en kent een vaste structuur van acht bijeenkomsten. Onderwerpen zijn oa.: emoties in liefde en verbinding / hechting (destructieve) patronen binnen relaties opzoeken en vinden van de pijnplekken van vroeger bouwen aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken. Tijdens de bijeenkomsten werken we met videomateriaal, oefeningen & huiswerkopdrachten. Het is vooral de bedoeling dat je met je partner aan de slag gaat!
Het moeten stopzetten van een relatie of huwelijk brengt emotioneel verlies en sterke veranderingen met zich mee. Zowel voor partners als voor kinderen, maar ook voor grootouders en naaste familie brengt dit heel wat vragen met zich mee. Voorbeelden van vragen die na een echtscheiding naar boven kunnen komen, en waar binnen een gezinstherapie rond gewerkt kan worden: Wat met de zorg voor de kinderen? Hoe overleggen we over de opvoeding? Hoe de kinderen ondersteunen en opvangen? Wat met onze eigen pijn, verdriet, boosheid? Hoe kan de toekomst eruit zien? Waar liggen nieuwe kansen?
Gezinnen zijn niet statisch en zijn in de tijd aan veel veranderingen onderhevig. Vaak zijn dat typerende fasen: de geboorte van een kind, de periode met peuters en kleuters, opgroeiende pubers, kinderen die het huis verlaten, ... Elke fase en overgang naar een nieuwe fase brengt beweging en soms spanningen met zich mee. Ook wijzigingen in de gezinssituatie zoals na een echtscheiding, het ontstaan van een nieuw samengesteld gezin, of het verlies van een gezinslid vraagt een grote aanpassing van de gezinsleden en kan soms moeizaam verlopen. In een gezinstherapie wordt er ruimte gemaakt om even bij alle veranderingen stil te kunnen staan. Zo kan een gezin onder begeleiding van de gezinstherapeut op zoek gaan naar andere mogelijkheden en nieuwe kansen creëren om het evenwicht van het gezin terug te kunnen vinden.
Elk individu reageert verschillend op een traumatische ervaring. De een wordt ziek, de ander niet. Sommigen lukt het om op eigen kracht te herstellen en anderen dragen het hun hele verdere leven mee. Bij de verwerking van een trauma binnen een gezin komen veel vragen naar boven. Vragen waar in gezinstherapie aan gewerkt wordt: Wat is de betekenis van het trauma voor ieder afzonderlijk? Wat is de impact voor de relaties in jullie gezin? Hoe kunnen jullie elkaar en het slachtoffer ondersteunen? Wie of wat kunnen hulpbronnen zijn ter ondersteuning?
U kunt zich voor individuele systemische psychotherapie in onze praktijk aanmelden wanneer u problemen ervaart bij onder andere:
Omgaan met spanning en stress. Bij piekeren, angst en stemmingsproblemen. Als u het moeilijk vindt om uw emoties te reguleren.
Maar ook als u moeite heeft zich 'stevig te voelen' over wie u bent, als worstelt met identiteit en doelen.
Andere redenen kunnen eenzaamheid zijn, het willen werken aan vaardigheden zoals effectief communiceren.
Ook problemen binnen uw persoonlijke omgeving: uw huidige relatie, gezin, werk, opleiding, etc. kunnen aanleiding zijn. Voorbeelden zijn een nieuwe levensfase, zoals de geboorte van een kind, verandering of verlies van werk, een relatiebreuk of scheiding, ziekte of overlijden van een dierbare.
Soms vragen clienten hulp als ze zelf overspoeld zijn geraakt in het zorgen vooreen ander; als de emotionele belasting door het dragen van zorg voor een naaste te zwaar is geworden.
Lees hier de visie van de Nederlandse Vereniging voor Relatie en- Gezinstherapie over de waarde en wij denken meerwaarde van systeemtherapie.
Een gecombineerde inzet van individuele therapie en systeemtherapie biedt grote voordelen voor cliënten. Als het gaat om effectiviteit, duurzaamheid en doelmatigheid van de behandeling en voorkomen van toekomstige zorgvragen is systeemtherapie en krachtig middel.